Specifieke kenmerken van de F pupil

 

Doelgericht handelen met de bal

Het zelf afpakken en zelf in bezit houden van de bal betekent van nature veel voor ze. Houd rekening met kinderen die als F-pupil starten met voetbal. Zij kunnen nog worstelen met de bal. Maar voor veel F-pupillen is de bal geen doel meer op zich. Ze snappen dat het een middel is om succesvol te kunnen zijn. De doelstelling in deze leeftijdscategorie is dan ook: het doelgericht handelen met bal.

Scoren en de tegenpartij passeren?

Ze weten al dat het uiteindelijk om het scoren gaat en dat er heel wat voor nodig is om spelers van de tegenpartij te passeren en de wedstrijd te winnen. Maar hoe? Soms zie je eerstejaars F-pupillen weliswaar de bal richting een teamgenoot schieten – maar dat is hen opgelegd door ouders langs de lijn. ‘Overspelen!’, roepen ze vanaf het vijfde levensjaar.

Sterke behoefte om te presteren

Eerstejaars F-pupillen zijn op zichzelf gericht. Ze zijn snel afgeleid en kunnen sterk reageren op gevoelens van lust en onlust. Soms zijn ze nog weinig zelfstandig. Hoe dan ook zijn ze afhankelijk van volwassenen. Maar tegelijk kennen ze al een sterke behoefte om te presteren. Ook samen. Sommigen verlangen al hevig naar grootse, persoonlijke prestaties – maar de meesten juichen vooral hartstochtelijk om elkaars doelpunten.

Samenspel lijkt al iets meer uit hen zelf te komen

Het gevoel één team te zijn, het besef ‘samen’ aan ‘een doel’ te werken, is nog weinig doorleefd. Toch houden ze al wel rekening met de ander op het veld. Was bij de mini’s het beetje samenspel dat ze toonden ingefluisterd door volwassenen – ten onrechte, mini’s moeten vooral veel dribbelen – het samenspel van F-pupillen lijkt al iets meer uit hen zelf te komen.

Versterk als coach het natuurlijk gedrag

Een speler met een bijzonder gevoel voor de vrije ruimte om daar de bal te ontvangen, een ‘passie’ op een speler die enthousiast mee oprent, attent anticiperen op een rebound… Maar van structureel combineren en een optimale veldbezetting is geen sprake. Richt je daar dan ook niet op in je coaching. Versterk het natuurlijk gedrag.

Reageren is niet mogelijk